20% dintre salariați au salariul minim sau puțin peste acest nivel

[30/04/2015]


Potrivit declaratiilor facute de presedintele Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, joi 30 Aprilie 2015, aproape 20% dintre salariatii din România sunt plătiti cu salariul minim sau putin peste acest nivel. Gradul de acoperire a lucrătorilor prin contracte colective de muncă, în 2014, a fost de numai 36%.

Se pare ca suntem tara din UE cu cel mai scăzut număr de salariați protejați de contracte sociale de muncă și avem cel mai mare număr de salariați plătiți cu salariul minim pe economie.
Reprezentantii sindicatelor considera că există o corelație directă între nivelul ridicat al salariaților care nu sunt apărați de contracte colective și nivelul salarial al acestor persoane. Potrivit datelor BNS, peste 40% dintre lucrătorii români nu sunt acoperiți de contracte colective de muncă, aproape dublu față de media europeană, cifră strâns legată de numărul lucrătorilor cu salarii mici.
In aceste conditii procesul de migrație a fortei de munca catre tarile din vestul Europei va continua.

Dumitru Costin a subliniat că "angajatorii în loc să plătească salariile corect, în loc să înregistreze corect contractele individuale de muncă cu valorile respective, preferă să plătească salariații la salariul minim, iar diferența în bani să le fie dată în plic".

Potrivit datelor BNS, doar 15% dintre companiile active cu mai mult de 10 salariați și 87% dintre cele cu mai mult de 50 de salariați aveau încheiat, în 2013, un contract colectiv de muncă la nivel de unitate.

 

Sursa: AGERPRES


Trimite unui prieten: e-mail: numele dvs: